Plastavfall och dess påverkan

Hej allihopa!

Idag vill jag prata om något som vi alla känner till men som vi som människor inte har lyckats hitta en lösning på ännu. Jag var idag och fikade med min kära vän, som lite lustigt nog lokalt är känd som plastexperten.

Enligt plastexperten är plastavfall en av de största bovarna när det gäller nedsmutsningen av världen just nu, speciellt i de mer utsatta områdena av världen. Detta är definitivt sant och statistiken säger att nedsmutsningen enbart kommer stiga under komma åren.

Jag diskuterade även med min vän om Sveriges roll i detta och enligt min vän är Sverige en av de vägledande nationerna i världen i detta område. Vi gör mycket gott i denna fråga, allt ifrån att panta flaskor till städning av miljön.

Efter ett tag kom jag och min vän in på en diskussion om hur vi ska stoppa nedsmutsningen av vårt vatten. Plast är definitivt en av de produkterna som hamnar mest i havet och sjöar runt om i världen. Jag ansåg att det är ett så stort problem att en lösning måste hittas på nationell nivå, till exempel EU. Regelverk och mål måste skrivas och följas på ett bättre sätt. Till min förvåning var inte vi överens om detta. Min kompis tyckte att detta är en fråga som varje enskild person måste ansvara för, och att mer privata aktörer förhoppningsvis kan anordna kampanjer och events i detta ämne.

Vi hamnade senare på en video där en grupp människor hade anordnat en dykresa där de åkte runt i Sydamerika och rensade bort allt skräp från havsbotten. Allt detta hade gjorts som en volontärresa och människorna var från hela världen.

I slutändan är det nog en kombination av både nationellt samarbete och var persons ansvar som förhoppningsvis kommer att kunna rädda våran planet.

Nu ska jag ut och gå med hundarna! Tjingeling!