Växthuseffekten

Hej!

Idag tänkte jag prata lite allmänt bara om vädret och miljön. Vi hade ju en supervarm sommar 2018 och många pratar om att det har att göra med växthuseffekten. Man märker ju hur mycket vädret har förändrats de senaste åren och det är stor skillnad nu och för bara 10 år sedan. Här är lite fakta som jag hittade, vad naturskyddsföreningen säger.

“Så tycker Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen tycker att ökningen av den globala medeltemperaturen – som orsakas av människans utsläpp – måste stanna under 1,5 grader. Det är viktigt för att konsekvenserna för människor och ekosystem på planeten inte ska bli så allvarliga att de inte går att anpassa sig till. För att nå det målet tror Naturskyddsföreningen att utsläppen av växthusgaser måste vara nära noll i världen 2050 och i Sverige 2030. Att målen är olika beror på att vi i Sverige och andra höginkomstländer har släppt ut mycket mer koldioxid under 1900-talet än dagens låginkomstländer – och det gör vi fortfarande! Länder där många människor lever i fattigdom behöver få utrymme att öka sina utsläpp under en period eftersom det annars blir svårt att minska fattigdomen. För energisystemet innebär Naturskyddsföreningens klimatmål att vi människor inte kan fortsätta använda fossila bränslen, eftersom de släpper ut mycket växthusgaser. Energikällorna måste också vara långsiktigt hållbara och inte komma från resurser som tar slut (t ex olja och uran). Därför tycker Naturskyddsföreningen att energin i framtiden måste komma från 100% förnybara energikällor i hela världen. Och att dessa förnybara energikällor måste användas på ett sätt som påverkar den lokala miljön så lite som möjligt. “

Väldigt intressant fakta dom tar upp. Jag undrar hur sommaren 2019 kommer att se ut, och vintern iår har ju varit okej. Men nu börjar det bli varmt ovanligt snabbt, vi är bara i slutet av februari än så länge och det börjar redan blir mildare och blomknoppar kommer upp alldeles för tidigt. Dessutom har de redan gått ut med vissa riskzoner, bl.a. I göteborg för eld och att bränder kan uppkomma på flera ställen då solen ligger på. Redan.

Jag kommer ihåg i sommras när man verkligen behövde tänka på att svalka hund i värmen, jag har ju 2 egna cavalier king charles spaniel tikar som tyckte det var riktigt jobbigt i sommar, men som tur är gillar de båda två att bada så det var ett av flera sätt att svalka dem på.

Appropå vovvarna, ska jag nu dra mig ut på en långpromenad tillsammans med dom. Hoppas ni får en trevlig helg!