Hållbar el

Välkommen till bloggen Fairtalks, här pratar vi miljö, hållbarhet och jämställdhet. Idag tänkte jag ta upp ämnet el och elbolag, vad gör elbolagen för att öka sitt miljö- och hållbarhetstänk? Många gör faktiskt ganska så mycket och idag har väl samtliga elbolag en möjlighet där man som konsument kan välja att enbart få sin elproduktion från förnybara elkällor. Själv har jag valt att ha Göta Energi som elbolag och här finns mer info om dem och hur de jobbar med miljöfrågor och hållbarhet.

I korthet så har Göta Energi valt att ha en tilläggsprodukt som de kallar för rent vatten där man är garanterad att få sin el från hållbar vattenkraft. Dessutom är man med och stödjer Wateraid i deras arbete för att alla i hela världen ska få tillgång till rent vatten. De har även en annan tilläggsprodukt som kallas för sol-klart där man får sin el från enbart solkraft.

Vill man installera egna solpaneler vilket verkligen är något som jag funderat på och suttit och räknat på så kan man teckna ett mikroproduktionsavtal med Göta Energi. Då producerar man i första hand solel för eget bruk men får man ett överskott så kan man sälja detta vidare till Göta Energis övriga kunder vilket känns väldigt hållbart och smart. Får man underskott på el, vilket man ju absolut kan tänka sig att man får under vinterhalvåret, så löser Göta Energi det också.

Andra elbolag har säkerligen liknande lösningar men då det är Göta Energi som jag valt som elleverantör så är det naturligt att det är dem som jag har störst koll på. Ett tips för att bidra till miljön och ett hållbarhetstänk är alltså att se över vilken el du förbrukar och vilka möjligheter som finns i ditt nuvarande elavtal och med ditt nuvarande elbolag. Är det aktuellt att byta leverantör så kan jag verkligen rekommendera Göta Energi. Jag tycker alltid jag haft relativt låga elräkningar och de gånger som jag varit i kontakt med kundtjänst så har det fungerat väldigt bra.

Nu tror jag nog att jag själv ska passa på att få i mig lite solenergi och bege mig ut i det vackra vintervädret för en långpromenad, vi hörs!